fredag den 3. august 2012

Burgerboller


Burgerbollerne her, er rigtig lækre. Dejen skal æltes i mindst 10 minutter, så det er en fordel hvis du har en røremaskine. Men den kan godt æltes i hånden, og der gælder de 10 minutter altså stadig, du vil ikke fortryde det, det giver nogle super lækre boller!


2,5 dl mælk 
2,5 dl vand
100 g gær
150 g smeltet og afkølet smør 
2 æg 
90 g sukker
1000 g mel + lidt mere hvis du ælter dejen i hånden
12 g salt 

1 æggeblomme til pensling
2 spsk mælk til pensling
Sesamfrø til pynt 


Fremgangsmåde:

Varm vand og mælk op i en gryde, til væsken er lillefingervarm. Det er vigtigt at man ikke varmer det mere, da for høj varme ikke gør noget godt for gærcellerne, og dermed hævningen.
Tag væsken af varmen og smuldrer gæret i. Sørg for at gæren er helt udrørt, inden du tilsætter smeltet smør, æg og sukker. Tilsæt halvdelen af melet og rør det til en nogenlunde homogen (ensartet) masse. Først nu tilsætter du saltet, da salt nedbryder gærcellerne ønsker vi ikke at tilsætte salt, før der er noget mel der er arbejdet med ind i dejen!
Tilsæt resten af melet og ælt nu dejen igennem eller kør den på røremaskinen, i mindst 10 minutter! Du vil virkelig kunne mærke forskel på den nu helt bløde og lækre dej, efter de 10 minutter.

Skub dejen ind   under sig selv, sådan så du får en helt fin og glat overflade og sæt dejen til at hvile i 20 minutter, lunt og tildækket.

Ælt derefter dejen godt igennem, og form bollerne til den ønskede størrelse. Boller formes bedst, ved at man ruller den op med hånden, sådan så bollerne får en glat overflade og ikke sprækker i kanterne når de bliver bagt. Gnid din hånd ind i lidt mel, og pres alle bollerne flade.

Sæt bollerne til at hæve i 40 minutter og pensel herefter med æggeblandingen og drys med sesamfrø.

Bollerne bages ved 210 grader, ca 180 grader ved varmluft. Ovne er individuelle, jeg gav mine boller 16 minutter, men prøv dig frem, måske skal dine have mindre. Bollerne er færdige når de lyder hult, ved et klap i bunden.
Boller inden hævning



Dejen inden hævning. Overfladen skal være helt glat
Tip: Disse boller fungere også perfekt som fødselsdagsboller. Undlad sesammen og prøv eventuelt med lidt kardemomme eller kanel i dejen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar